Harry Martinsons verk blir stjärna och planet

3:01 min

Idag stod det klart att Olofströmsförfattaren Harry Martinson fått ge namn åt en stjärna och en planet.

Stjärnan har fått namnet Aniaria och planeten som kretsar runt Aniara heter nu Isagel. Båda namnen är tagna ur Harry Martinsons mest kända verk, ett rymdepos som heter just Aniara.

– Han hade glatt sig oerhört över det här. För honom var ju rymden en fantastisk sak och i Aniara har han skildrat detta på ett väldigt fint sätt, långt före sin tid, säger Åke Widfeldt, medlem i Harry Martinsonsällskapet.

Det är Internationella astronomiska unionen som presenterade namnen på fler än 100 planeter och stjärnor vid en presskonferens i Paris idag. Det är allmänheten i ett hundratal länder fått ge namnförslag under sommaren och hösten – däribland Sverige som fått döpa två, skriver Dagens Nyheter.

Det handlar om planeter som upptäckts via astronomiska observationer genom fler år och som fram till nu haft automatiskt tilldelade namn såsom HD 102956 och HD 102956.

Namnen har valts ut genom omröstningar i fler än 110 länder. 7 100 röster ur allmänheten lades i omröstningen under sommaren och hösten 2019.

Namngivningen sker i samband med firandet av den Internationella astronomiska unionens 100-årsjubileum och uppsändningen av rymdteleskopet Cheops.