Elever syr påsar till Australiens branddrabbade djur

3:15 min

På Wämöskolan i Karlskrona har det varit febril syaktivitet de senaste dagarna. Där håller eleverna på att sy påsar som ska skickas till brandskadade djur i Australien.

Enligt en beräkning som Chris Dickman på University of Sydney gjort, så är det så mycket som 1,25 miljarder djur av olika arter i hela landet som dött i bränderna, enligt SVT Nyheter.

 – Det är så hemskt. Jag har sett bilder på djuren och jag känner mig så hjälplös. Jag har tänkt på det under en lång tid, så när min lärare kom med förslaget om hur vi kunde hjälpa djuren så tänkte jag att det var självklart, säger Taima Jalbut i klass 8.

Eleverna har via hemsidor och Facebook undersökt vad man är i behov av på plats i Australien för att hjälpa djuren, och därefter gjort skisser och mönster på påsarna.

– Sömmarna sitter på utsidan och tyget ska kännas använt. Innertyget går också att ta ut och tvätta. Vi har tänkt att de ska passa allt från ödlor, kängurus och joeys.

Varje måndag samlas elever och lärare för att sy, sticka och virka påsarna. Nu efterlyser man en hjälporganisation eller person att skicka påsarna till.

– Vårt nästa mål är att hitta en kontaktperson, för att få mer exakta krav och förfrågningar, berättar Taima Jalbut.