Flytt av gymnasieprogram skrotas

2:19 min

Förlaget om flytta olika program mellan gymnasieskolorna i Karlskrona har nu helt skrotats. Det efter förhandlingar mellan styret och oppositionen.

Planerna på att flytta exempelvis ekonomiprogrammet från af Chapman till Fischerströmska dök upp under 2018, men protester från berörda elever lät inte vänta på sig.

I december 2018 stoppades planerna och har nu alltså helt skrotats då oppositionen i form av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fått igenom ett antal punkter för att gå med på styrets besparingar på 150 miljoner kronor de kommande åren.

Förutom stopp av elevflytt har oppositionen också fått igenom att skolan inte ska drabbas av besparingar, Karlskronahem ska sälja fastigheter för 30 miljoner kronor senast till halvårsskiftet 2021 och att kommunen köper in mer närproducerad mat till förmån för ekologisk mat.

– Sedan har vi också fått igenom att en handläggare ska granska utbetalningar av ekonomiskt stöd för att minimera felaktiga utbetalningar, berättar oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) som ingår i styret tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet säger att det känns viktigt med en bred uppgörelse partierna emellan när man ska göra så omfattande besparingar och att det förklarar varför man gått med på oppositionens krav.