Varvet ska bla modernisera ubåtar

Kockums nyanställer

Kockums och Karlskronavarvet har säkrat order på sammantaget 3,5 miljarder kronor under det senaste året. Nu måste varvet nyanställa.

- Vi behöver nyanställa ett tiotal civilingenjörer på tekniksidan och då för ubåtarna. Det säger Kjell Göthe som är informationsdirektör på Kockums.

Några nyanställningar på verkstadssidan är ännu inte aktuella.

Senast fick Kockums en order från Singapore om modernisering av två ubåtar.

Tidigare har man beställning av sex fartygsskrov till Danmark, fyra stirlingmotorer till Japan och modernisering av fem svenska minröjningsfartyg.

Dessa beställningar tryggar jobben på Karlskronavarvet, men det finns ändå problem med beläggningen på vissa avdelningar under det kommande året.

Varvet hoppas dock på ytterligare ubåtsorder:

-Vi för diskussioner med två länder i två världsdelar om modernisering av ubåtar i den så kallade Näckenklassen, som den svenska marinen inte längre behöver, säger Kjell Göthe.

När ubåtsordern till Singapore blev klar skrev den ansedda tidskriften Jane’s Defence Weekly att Singapore vill gå in i ubåtsprojektet Viking, som nu kallas för A 26.

Kjell Göthe vill inte kommentera uppgifterna, men säger att man för diskussioner med ett land i frågan. Men han vill inte säga vilket.

Rolf Larsson

rolf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".