Ny storm kring omsorgen i Karlshamn

Det råder ett utbrett missnöje bland personalen inom omsorgsförvaltningen i Karlshamn. I ett brev till politikerna vittnar personalgrupper om diktatoriskt ledarskap och allmänt svåra arbetsförhållanden.

Personalkritiken kommer att snabbehandlas i samband med ett möte under onsdagen.

– Jag ser självfallet allvarligt på det här och kommer att ta tag i det direkt, säger omsorgsnämndens ordförande Jan Bremberg (s).

Det har under en längre tid stormat rejält kring omsorgsförvaltningen i Karlshamn.

Under flera år har nedskärningar och besparingar tärt mot verksamheten och i september i år uppdagades missförhållanden på kommunens äldreboende Gustavsborg.

Missförhållanden som ledde till omplacering av viss personal och att chefer byttes ut.

Den omfattande utredning som politikerna tillsammans med förvaltningsledningen gjort de senaste månaderna har fått fullt stöd av länsstyrelsen.

I tillsynsrapporten som presenterades i förra veckan ansåg länsstyrelsen att ärendet utretts på ett korrekt sätt av Karlshamns kommun.

I spåren av den här utredningen kommer nu varningssignaler från anställd personal inom omsorgsförvaltningen.

I ett brev till politikerna vittnar personalen om diktatoriskt ledarskap och en allmän svår arbetssituation.

– Jag har respekt för den kritik som framförts, men jag tycker det är tråkigt att det ofta i de här situationerna blir personbunden kritik riktad mot utpekade chefer, säger Jan Bremberg.

På onsdageftermiddagen träffas politikerna i omsorgsnämnden för att behandla ärendet som rör kritik mot ledarskap och arbetsförhållanden inom förvaltningen.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".