Ekonomi

Fortsatta problem med betalningar hos Swedbank

1:55 min

Swedbank har under natten och morgonen haft omfattande störningar. Under flera timmar låg vitala betalfunktioner nere hos banken och problemen kvarstår, men det är oklart i vilken uträckning.

Under morgonen har Swedbank sagt att problemen varit nära en lösning, men man har sedan svängt om och medger att problemen kvarstår. Banken har heller inte kunnat ge någon prognos för när tjänsterna åter kan fungera felfritt.

– Från att ha legat nere helt och hållet så är de uppe, men vi har fortfarande störningar och vi beklagar verkligen detta, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal.

Enligt Swedbank handlar det om ett tekniskt fel och man dementerar också att det skulle röra sig om någon form av attack eller extern påverkan.

Swedbanks Facebook-sida har under dygnet översvämmats med kommentarer från människor som berättar om hur de drabbats av att inte kunna genomföra olika köp.

Swedbank har utlovat kompensation för drabbade kunder.

– Det vi sagt är att de kunder som upplever att de lidit ekonomisk skada av de här störningarna ska höra av sig till banken, säger Unni Jerndal.

Störningarna fick konsekvenser för människor över hela landet. En av dem som vittnar om problemen är tågvärden Fadhi, vid Öresundståg i Karlskrona, som i morgonrusningen mötte resenärer som ville – men inte kunde – betala för sin resa.

– Det är klart folk är upprörda. De har varken kunnat ta ut pengar eller betala med sina bankmedel, säger han och tillägger att normalt så får den som reser utan biljett betala tusen kronor i tilläggsavgift, men att tågbolaget i dag gjort undantag sedan man blivit varse om störningarna.