Öppet mål för hackare när allt fler jobbar hemifrån

4:03 min

Det bjuds på smörgåsbord för hackare som vill komma över känslig företagsdata eller personliga uppgifter när allt fler jobbar hemifrån till följd av coronaviruset.

Den senaste tiden har flera företag valt att skicka hem hela eller delar av sin personal, allt för att förhindra fortsatt smittspridning av coronaviruset.

Väl hemma är det många som kopplar upp sig mot sitt hemnätverk där kanske även en privat dator, en tv, ett par mobiltelefoner och en smart högtalare finns uppkopplad, något som underlättar för en potentiell hackare som kan komma över personlig data, men även företagsuppgifter.

– Det finns grupper med hackers som vet att folk jobbar hemifrån, vilket innebär att det blir en större attackyta. Det finns folk som jobbar hemifrån längre än vanligt och fler ingångsportar in till företagen, säger Dragos Ilie som är lektor inom kommunikationssystem vid Blekinge Tekniska Högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.