Mindre kommuner klarar sig bättre i coronatider

4:17 min

Läget för handeln är ansträngd, så även i Blekinge. Men något som sticker ut är att de mindre kommunerna verkar klara konsekvenserna av coronaviruset bättre.

Coronapandemin har slagit hårt mot hela världen på flera fronter, inte minst ekonomiskt. Många restauranger, butiker och företag drabbas hårt och tvingas ändra sina öppettider, slå igen helt eller gå ner på personal.

Men, det verkar som om att de mindre kommunerna drabbas mindre än de något större kommunerna.

– Jag tror att det är för att vi i Olofström har butiker som har en nära relation med sina köpare, säger Alfred Appelros som är projektledare för Handla i Olofström.

Även näringslivsorganisation Svensk Handel är inne på att små samhällen kanske har lojalare kunder.

– Relativt sett har skadorna hittills varit mindre i mindre städer, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

För handlarna själva varierar det dock något hur bra affärerna går just nu.

– Vi har märkt att kundtillströmningen är ungefär hälften. Alla födelsedagskalas är inställda, alla bortbjudningar och större arrangemang, säger Åsa Börjesson som driver en blomsterhandel i Olofström som drabbats hårt.

– Jag har fått en tanke att jag istället har chansen att plocka kunder från vårt eget land. Vi har haft utländska kunder som inte kan komma hit och jag tror inte att svenskarna åker utomlands under sin semester, de stannar i Sverige. Då kanske de tar chansen att uppleva Sverige, då kan jag erbjuda mina tjänster, säger Jonas Andersson som äger en sportfiskebutik i Olofström och arrangerar guidade fisketurer.