Kvinna i 80-årsåldern avliden i covid-19

2:00 min

Region Blekinge höll presskonferens med anledning av att en kvinna i 80-årsåldern  på ett omvårdnadsboende i Karlskrona avlidit i covid-19.

Läs och hör direktrapporteringen här. 

Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö vet man inte hur den avlidna kvinnan blivit smittad, och därför konstaterar man nu från regionens sida att det råder en allmän smittspridning.

Kvinnan som avlidit var i 80-årsåldern och det är inte klarlagt hur hon kunnat smittas. Vårdpersonal som uppvisar symptom testas för coronaviruset, men enligt Bengt Wittesjö finns det ingen mening med att testa alla som arbetat på det aktuella boendet.

– Ett test ger inte utslag innan man får symptom. Däremot finns det en teoretisk möjlighet att man smittar en kort tid innan man själv hunnit känna symptomen. Och för att komma runt det skulle vi behöva testa alla varje dag, säger han.

Det senaste dygnet har sammanlagt tre nya fall konstaterats i länet. Förutom den avlidna kvinnan handlar det om en man i 30-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.