Vill ha fler studenter från arbetarhem

För att bryta den sociala snedrekryteringen jobbar Blekinge Tekniska Högskola, BTH, på att få in fler ungdomar på högskolan.
-Det är viktigt att fler läser på högskola, inte minst med tanke på att arbetslivet ställer allt högre krav på kompetens, säger Erik Hedberg, chef för studerandeavdelningen på BTH. Genom information och genom att erbjuda hjälp med studieteknik hoppas han att man ska nå ut bättre. Studenter med arbetarbakgrund är fortfarande underrepresenterade på BTH visar ny statistik från Högskoleverket. Läsåret 2000/2001 hade BTH 30 procent nya studenter från arbetarhem. Det betyder att man ligger 7 procent uner regeringens mål. Den sociala snedrekryteringen är allra störst på långa utbildningar som leder till statusyrken med höga löner. Få studenter med arbetarbakgrund läser till exempel till läkare, jurist eller civilingenjör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".