Uppskattad polis i västra Blekinge

Det brottsförebyggande arbetet är det avgjort viktigaste för att skapa trygghet.

Det deklarerade justitieminister Thomas Bodström när han nyligen besökte Blekinge. En av de poliser som kan det här arbetet bättre än de flesta i länet är Steve Olsson Kruse från Olofström.

- Det absolut viktigaste enligt mitt sätt att se det är att tidigt, tidigt komma in i ungdomarnas liv och hjälpa dem. Lyckas vi med det förhindrar vi att deras liv kastas bort, säger han.

Steve Olsson Kruse har arbetat som polis i snart 30 år och enligt honom är det glasklart vad som är viktigaste i det brottsförebyggande arbetet.

- Det är att prata, vara nära ungdomarna. Uppträda i deras miljö, på deras villkor och stötta dem, säger han.

I Olofström har Steve Olsson Kruses båda efternamn fallit bort. Här heter han kort och gott ”Steve Polis” - och till honom har ungdomar, föräldrar, socialtjänst och kollegor mer eller mindre dygnet runt kunnat vända sig om det uppstått problem i kommunen.

Dygnet runt jouren är inget problem, enligt huvudpersonen själv.

- Det här har växt för mig och jag gör gärna det här på min fritid. På det här sättet har vi kunnat rädda många, säger Steve Olsson Kruse.

Inom ramen för projekt Team 49, som redan i mellanstadiet innebär att kommunens skolelever får infomation om droger, lagar och liknande saker, har Steve Olsson Kruse räddat många ungdomar från att fastna i missbruk och kriminalitet.

Oftast är det ärligt och uppriktade tacket den främsta belöningen och den formen av uppskattningar har det blivit en hel del av under årens lopp.

- Jag minns alla de uppmuntrande och värmande ord som jag fått genom åren. Jag jobbar med att få ungdomar att lugna sig tio sekunder, att stanna upp och tänka till, och det har varit lyckat.

Jag fick för ett tag sedan ett vykort från en tidigare Olofströmsbo som skrev att de där tio sekunderna räddade honom från att hamna i ett drogmissbruk, säger Steve Olsson Kruse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".