Gammal kritik upp till ytan

Nu har det kommit fram att den före detta chefen på marinmuseum i Karlskrona Per Inge Lindqvist fått skarp kritik av riksrevisionen.

Riksrevisionens granskning handlade om renoveringen av bogserbåten St Erik, ett avtal med Kockums om bogserbåten Herkules och användningen av fartyget Hiorten.

Rapporten blev färdig i december i fjol och nu ingår den i en KU-anmälan mot kulturministern Leif Pagrotsky.

Riksrevisionen anser att museichefen Per Inge Lindqvist varit ansvarig för att det inte gjorts någon upphandling när St Erik skulle renoveras och att en entreprenör haft förtroendeskadlig bisyssla. Entreprenören hade också anlitat arbetskraft som han inte betalat in skatt och avgifter för.

Kostnaden för renoveringen av St Erik uppgick totalt till 1,9 miljoner, en summa långt över vad Lindqvist hade rätt att ta beslut om. De besluten skulle Lindqvists chef överintendenten Keith Wijkander ha tagit.

Beträffande bogserbåten Herkules fanns det risk för att museet skulle tvingas ställa upp med tjänster för 2 miljoner kronor. I fråga om Hiorten hade Lindqvist ansvar för att fartyget använts för passagerartransporter trots att det inte var klassat för sådant.

Rapporten visar att museichefen överträtt reglerna i arbetsordningen och att de åtföljande ekonomiska förpliktelserna lett till risk för ekonomisk skada för museimyndigheten.

Därför rekommenderade Riksrevisionen att personalansvarighetsnämnden skulle ställning till om Per Inge Lindqvist skulle ställas till ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".