Fiskarna klarar inte kvoten

De svenska fiskarna klarar inte av att fånga all torsk som kvoten tillåter. Vi årets slut kommer 1500 ton vara kvar av kvoten.

Jan Erik Holmberg på Hasslö som är Blekingefiskarnas talesman pekar på sommarstoppet som en förklaring till att 1 500 ton kommer att vara kvar i Östersjön vid årets slut. Dessutom var tre stora områden - bland annat Bornholmsdjupet - totalfredade under hela året.

Det är drygt 10 procent av torskkvoten som blir kvar i Östersjön. Beträffande lax blir ca 25 000 av en kvot på drygt 125 000 laxar ofiskade. Och inte heller klarar man av att ta upp så mycket sill som är tillåtet.

Trots allt tal om att torsken i Östersjön hotas, höjs torskkvoten nästa år. - Vi kommer att kunna ta denna kvot tack vare att sommarstoppet bara blir tre månader och att de fredade områdena bara är stängda för fiske under en del av året, säger Jan Erik Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".