Färre har råd att betala patientavgiften

Landstinget anlitar i allt större omfattning inkasso för att få in obetalda patientavgifter. I år uppgår summan till 4 miljoner kronor hittills.

Grundprincipen vid besök vid vårdcentraler, akutmottagningar och folktandvården är att man ska ha pengar med sig för att kunna betala patientavgiften kontant.

Bara i undantagsfall beviljas vård mot faktura. Om fakturan inte är betald vid förfallodagen skickas en påminnesle efter 10 dagar. Efter ytterligare 10 dagar går fakturan vidare till inkasso för indrivning.

Problemet blir allt större
För landstinget har problemet med obetalda patientavgifter vuxit. Hittills i år har fakturor till en sammanlagd summa om 4 miljoner kronor sänds över till inkasso. Det rör sig om 7 300 obetalda patientavgifter.

Innan inkassoföretaget hunnit göra några åtgärer har dock ca 200 000 kronor betalats in. I fjol var summan 2,9 miljoner men då handlade det om fler obetalda avgifter - 8 300.

För två år sedan låg summan på 1,8 miljoner.

Färre har råd att betala
En anledning till att summorna ökar i år är att patientavgifterna höjdes den 1 januari i år.

Men i samhället i stort har också benägenheten hos allmänheten att betala sina räkningar minskat.

Rolf Larsson
rolf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".