Nya rutiner vid slakt till följd av magsjuka

En ny magsjuka, som främst sprids via smittat griskött, har ökat i Sverige de senaste fyra åren. Små barn tycks vara särskilt utsatta.

Livsmedelsverket överväger därför nya rutiner vid grisslakt, skriver Svenska Dagbladet.

Magsjukan, yersinia, ger samma symtom som salmonella.

Men salmonellabakterien dör vid tio grader medan yersinia klarar sig ned till 0 grader och därmed också i kylskåp.

För slippa magsjukan ska maten värmas ordentligt. Men det räcker inte. Bakterierna kan även spridas via kniv och skärbräda om de används till annan mat. För att förhindra smittspridningen måste händerna tvättas efter hantering av fläskkött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".