Landstinget diskriminerar handikappade

Landstingssalen på Wämö center i Karlskrona där kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige sammanträder har trappor i båda huvudingångarna och upp till talarstolen. -Det är beklämmande, säger Lena Hjort som är rullstolsburen och kandiderar för folkpartiet i höstens val.
Lena Hjort står på femte plats på folkpartiets lista i Karlskrona inför höstens val. Skulle hon komma in i kommunfullmäktige får hon ta sig in genom en specialingång på sidan av landstingssalen och som enda politiker skulle hon få sitta på tvären mellan två bänkar. Sina anföranden skulle hon få göra från den plats där hon sitter, trapporna gör det omöjligt att ta sig upp i talarstolen. Vid ett par tillfällen har hon besökt landstingssalen som åhörare och har då på grund av trapporna i landstingssalen varit hänvisad till att sitta ute i cafeterian och följa mötet på en tv-skärm. Håkan Blomgren, landstingsjurist och ställföreträdande landstingsdirektör i Blekinge, är en av de som är ansvariga för bygget och han medger att funktionshindrade inte kan ta sig in i landstingssalen på ett bra sätt. -Jag ska ta upp det här med landstingsstyrelsens ordförande, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".