Utländska bärplockare nödvändiga för Blekinge

-Lantbrukarna i Blekinge skulle inte klara sig utan utländska bärplockare, säger Hasse Larsson i Ysane. År efter år kommer polacker, litauer och jugoslaver till hans gård Signahim för att arbeta.
-I Polen går det inte att få något jobb och jag måste tjäna ihop till mitt leverbröd, säger Andrzej Domanski som är inne på sin åttonde säsong som bärplockare i Sverige. -Jag måste ge mina barn en trygghet å det här är det enda sättet, säger Andrzej Domanski. Han är 45 år och när han har sökt jobb i Polen har han fått höra att han är för gammal för arbetsmarknaden. Efter en säsongs jordgubbsplockning här, som varar runt 6 till 8 veckor, kan han och familjen leva relativt gott i hemlandet i 10 månader. Samtidigt som de polska bönderna sliter sitt hår när arbetskraften flyr utomlands och deras jordgubbsskörd blir dålig, välkomnas plockarna av de svenska lantbrukarna. -De står med krökt rygg i 12 timmar, det skulle jag aldrig göra. De har en helt annan engergi än dom svenska ungdomarna, säger Hasse Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".