Svårt för nya svenskar i Karlskrona

Introduktionen av nya svenskar i kommunerna är inte bra. Det visar en undersökning som Integrationsverket har gjort, bland annat i Karlskrona.
För att få reda på hur invandrare tas om hand i kommunerna har Integrationsverket ställt frågor om cirka 1000 personer som beviljats uppehållstillstånd i 28 olika kommuner, däribland Karlskrona. Av dessa hade närmare hälften gymnasieutbildning och påbörjad eller avslutad högskoleutbildning. De flesta har deltagit i svenskundervisning, men det är också nästan det enda de erbjudits. Det är väldigt ovanligt att någon erbjuds svenskundervisning som varvas med praktik. Många vill fortsätta att arbeta inom sitt yrke men bara en fjärdedel har fått den utbildning som krävs för att de ska kunna fortsätta inom sitt yrke i Sverige. Det är också mycket ovanligt att någon får sin utbildning värderad. Endast var tionde har fått sin utbildning värderad trots att många har utbildningar som är efterfrågade i Sverige som exempelvis lärare , fordonsförare och sjukvårdsutbildade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".