Tamfåglar smittade av fågelvirus

Sveriges första fall av smittspridning av fågelinfluensa till en besättning med tama fåglar har konstaterats i Oskarshamn.

Det är i samma område som de första fallen av den aggressiva formen av fågelinfluensa hittats- i Simpevarp.

Formen är aggressiv även i den tama besättningen, enligt Jordbruksverket, och har efter provtagning konstaterats hos änder från en anläggning i Gässhult utanför Oskarshamn. 

Och den anläggningen ligger i den övervakningszon som Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Kalmar upprättat med anledning av de första fallen i vilda fåglar.

Jordbruksverket har nu beslutat att avliva besättningen, i enlighet med EU:s regelverk.

1 av totalt 80 prover har alltså visat sig vara positivt för aggressivt H5-virus.

Enligt Jordbruksverket har man heller inte kunnat hitta någon ökad dödlighet eller sjukdom i hägnet, som sedan de första fallen av influensa hittats i viggarna i Olskarshamn stått under intensiv bevakning.

- Vi bedömer att risken för fjäderfänäringen är oförändrad i och med detta, skriver My Sahlman, chef för art- och smittskyddsenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Hägnet har smittförklarats och polis har fått kallas in för att spärra av nya vägar och områden. Jordbruksverket kommer också att ta nya prover.

Enligt My Sahlman är det högsta prioritet att förhindra att smittan sprids till andra tamfågelbesättningar och därför sätter man nu in resurser för att begränsa smittan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".