Projekt hjälper unga tjejer att rocka loss

Nätverket Alarm, som bildats för att stötta unga tjejer att börja spela musik, har varit ett framgångsrikt försök att bryta dominansen av killar inom musikvärlden i Blekinge.

Flera nya tjejband har bildats under tiden som projektet har pågått.

Musikbranschen är en mansdominerad värld och för att bryta det mönstret, åtminstone lokalt på hemmafronten, skapades tjejnätverket Alarm för 2,5 år sen.

Projektet stöds av flera organisationer i Blekinge och finansieras huvudsakligen av Statens kulturråd.

Alarm har genomfört flera arrangemang, diskussioner, workshops, musiktävlingar och annat och ute på fritidsgårdarna har man stöttat de tjejer som velat börja lira i band.

Till fritidsgården Annexet i Karlshamn kommer flera nystartade band varje vecka för att repa och här får också unga tjejer lära sig att spela på olika instrument

Camilla Bengtsson är en av ledarna för projektet, som nu gått in på sitt tredje och sista verksamhetsår, och hon menar att det är en rättvisefråga att stötta tjejerna.

Lars Carlsson
lars.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista