Lärarbristen i Blekinge ökar mest i landet

Bristen på lärare, förskolelärare och fritidspedagoger fortsätter att öka i Blekinge, visar nya uppgifter från Lärarförbundet och Arbetsmarknadsstyrelsen.
Bristen på lärare är stor i hela landet, men den ökar allra mest här i Blekinge. Här har antalet utlysta platser ökat med nästan en tredjedel och det behövs inte färre än 316 nya lärare i länet. Stora pensionsavgångar och långtidssjukskrivningar är några av orsakerna till lärarbristen. Behovet av nya lärare kommer att fortsätta och det ställer till problem. Det kommer att bli huggsexa om lärarna, för enligt Skolverkets prognos behövs 70 000 nya lärare under en femårsperiod i hela landet. Skriande stort är även behovet av nya förskollärare och fritidspedagoger i länet. Blekingekommunerna behöver totalt rekrytera 64 personer. Det är en ökning av utlysta tjänster med drygt 40 procent bara sedan förra året. Det är tredje året i rad som förskollärarebristen ökar kraftigt. Och för att fylla hela landets behov måste 10 000 förskollärare rekryteras. Bland orsakerna till den stora bristen finns maxtaxan inom barnomsorgen och att allmän förskola för fyra- och femåringar införs vid årsskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".