Bra betyg för Blekingekommunernas hemsidor

De kommunala hemsidorna i Blekinge får gott betyg av Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, i deras demokratiundersökning.
Blekinges fem kommuner placerar sig på den övre tredjedelen av landets 289 kommuner när det gäller elektronisk demokrati eller såkallad e-demokrati. I undersökningen har man bland annat tittat på hur stor möjlighet kommunmedborgarna har att ställa frågor och komma med synpunkter. Man har även undersökt vilken information som finns på hemsidorna, till exempel vilka som bildar majoritet i kommunen, vilka dom folkvalda är och hur beslutsprocessen går till. Totalt är det 26 punkter som SKTF stämt av. Bäst i länet är Sölvesborg kommun och Karlskrona kommun som uppfyller närmare 60 procent av punkterna och de ligger på delad 22:a plats av landets kommuner. Länets övriga kommuner återfinns lite längre ner på listan men alla ligger alltså inom topp-100. Bästa kommun i landet är Haninge kommun som uppfyller hela 76 procent av demokratipunkterna medan den sämsta kommunen som är Årjäng i Värmland endast uppfyller 5 procent. I undersökningen har SKTF enbart tittat på vilken information gällande demokratifrågor som finns på hemsidan. Ingen hänsyn har tagits till övrig information eller sidans utformning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".