Lämna in skrotbilen utan ersättning

Vid årsskiftet kan den skrotpremie som finns idag försvinna och du som bilägare förväntas sedan lämna din rishög utan att få något betalt.

Det EU-direktiv som blir verklighet 1 januari gör att bilproducenterna då ska ta över ansvaret för att skrotet tas om hand. Idag finns pengar avsatta i en bilskrotningsfond som ger bilägaren mellan 700 och 1700 kronor beroende på skrotbilens ålder, fonden är också tänkt att avvecklas vid årsskiftet, enligt förslaget ska bilar utan katalysator dvs. äldre än årsmodell -88 under en övergångstid ge extra ersättning när dom skrotas men hur mycket och om det blir så vet ingen.

Lars Alm vid Håll Sverige Rent menar att en sån ersättning måste bli flera tusen kronor för att locka, han tror att det finns 200-300.000 skrotbilar kvar där varje är en miljöfälla och bilägarens ansvar har ökat det är inte bara att låta bilen stå ens i egna trädgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".