Ny lag gav nya jobb

Lagen som tvingar elproducenter att ta ansvar för elektronikavfall har skapat ett tjugotal nya arbetstillfällen i Bräkne-Hoby.
Lagen kom för ett år sedan och nu är svenskarna bäst i världen på att återvinna elsopor. Företaget Stena Technoworld får in ungefär sex, sju tusen ton elsopor till sin anläggning i Bräkne-Hoby varje år. Där registreras soporna för att man ska ha koll på vad som kommer in. Sedan demonteras allt skrot så man kommer åt de miljöfarliga delarna, som flamskyddad plast och kvicksilver- eller kadmiumbatterier. Därefter sorteras delarna efter sin återvinningsgrad. Företaget tar bland annat emot sopor från kommunala återvinningsstationer. - Vi har anställt 22 personer efter att lagen trädde i kraft. Om det blir aktuellt med ytterligare nyanställningar är oklart än så länge, säger företagets vd, Per Oscàr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista