Fler vill ha hjälp med bråkiga grannar

Allt fler grannar anmäler varandra för bråk och störningar.  Hyresgästföreningen i Småland och får in minst ett klagomål varje dag från hyresgäster som har problem med sina grannar.

Hemma hos Karin i Jönköping är det bara klockans tickande som hörs och hon nästan smyger sig runt i lägenheten.  

Hon och hennes rumskompis har lärt sig att leva så tyst som möjligt så att grannen ovanpå inte ska klaga på störningar. Men det gör han ändå.

Grannen styr deras liv
Det har fått till följd att de båda kvinnorna har rutat in sitt liv efter hans önskemål.

Trots att de inte har några högljudda fester eller spelar musik efter halv tio på kvällen fortsätter klagomålen att komma.

– Det är påringningar på dörren, lappar, anklagelser och påhopp på folk som besöker oss så man är väldigt kontrollerad. När man går ut i trappen undviker man kontakt, säger Karin.

Allt fler anmäler sina grannar
Karin är inte ensam om att ha problem med sina grannar. Birger Schwalm, jurist på Hyresgästföreningen, säger att de här problemen bara ökar. Det handlar om allt från befogade klagomål till personer som är överkänsliga och nästan förföljer sina grannar.

Nu får Hyresgästföreningen i Småland och Blekinge in fler ärenden om grannbråk än någonsin. Just nu är sex fall av grannfejder på gång som ska prövas rättsligt och fler lär det bli.  

Varför så många hyresgäster hör av sig för att få hjälp med bråkiga grannar just är det svårt att säga enligt Birger Schwalm.