Ytterligare åtgärder ska hålla pedofil borta

Polisen står maktlös inför den situation som uppstått i Sölvesborg, där en sexdömd man vid flera tillfällen försökt ta kontakt med barn vid kommunens skolor.

Nu bevakas skolorna av vaktbolag för att lugna oroliga elever och föräldrar.

– Så länge den här personen är en fri man, får han i princip uppehålla sig överallt utom inne på skolgården, säger Göran Magnusson, kriminalinspektör hos Blekingepolisen.

Har dömts för sexbrott
Mannen, som ursprunglingen kommer från Malmö, har tidigare dömts för sexbrott och han bor sedan en tid tillbaka i centrala Sölvesborg.

Han har vid några tillfällen försökt få kontakt med elever och har tidigare även vistats inne i skolans byggnader, vilket föranlett skolledningen att utfärda ett beträdelseförbud.

– Om han bryter mot det så handlar det om ett olaga intrång och då grips han, sedan får åklagare gå vidare i ärendet, säger Göran Magnusson.

Skolledningen ber om extra vaksamhet
Blekingepolisen känner väl till mannens bakgrund, men manar till lugn.

– Jag har förståelse för den oro som finns, men jag hoppas elever och föräldrar känner sig trygga med de åtgärder skolledningen beslutat om, säger Göran Magnusson.

I dagarna skickade skolledningen ut ett brev till de drygt 2 500 förskole- och grundskoleelevernas föräldrar där man bad om extra vaksamhet.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista