Socialdemokraterna domineras av höginkomsttagare

Socialdemokraterna har lägst andel låginkomsttagare bland sina kandidater till kommunvalet jämfört med övriga partier i länet. Det visar statistik som Sveriges Radio Blekinge med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram.
Sju procent av dom socialdemokratiska kandidaterna tjänar under 100 000 kronor om året och enbart två av tio socialdemokrater har en inkomst som understiger 200 000 kronor om året. Samtidigt har sju av tio en årsinkomst som överstiger 200 000 kronor och det är fler än övriga partier. Bland exempelvis moderaterna är det bara 60 procent av kandidaterna som har en inkomst över 200 000 kronor. Torsten Magnusson, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlshamn, är inte speciellt överraskad över resultatet i undersökningen. Han anser att resultatet speglar de väljare som socialdemokraterna till stor del representerar. Torsten Magnusson menar också att detta visar att socialdemokraterna strävar efter att skapa så mycket heltidsarbete som möjligt och därmed också öka väljarnas inkomster.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".