Gudrun Björklid

Västersolen i Gudruns tysta rum

När hjärnans naturliga filter försvinner kan livet bli outhärdligt.

När Gudrun Björklid fick hjärninflammation - efter ett fästingbett - raderades filtren som sållar de miljontals informationsbitar som annars bombarderar hjärnan.Minsta ljud, minsta ljus som sipprade genom ett fönster och minsta kroppsansträngning blev oöverstigliga hinder. På vägen genom vardagsrummet måste hon ha en madrass för att kunna ta en vilopaus.

- Jag bytte liv, men jag fick tiden, säger hon nu långt efteråt.

Från att vara en hårt arbetande psykolog och psykoterapeut -till att leva i en slags ultrarapid där bara tiden kunde läka hjärnans sår.

Så fick Gudrun Björklid ställa om sitt liv. Hon fick tid för tankar och för sina drömmar. Där upptäckte hon en ”Västersol”, den blev en läkande kraft.

Tack vare sitt yrke har hon kunnat se att det inte är omvärlden som blivit kaotisk, utan det är hennes hjärnas filter som skadats. Idag är hennes sorg inte borta, men inte heller hennes förundran över vilka möjligheter som alla omöjligheter rymmer.

Martin Dyfverman träffar henne i Linköping, i ett mörkt och tyst rum.

Hennes bok om det förändrade livet heter ”När livet kommer emellan” på förlaget Studentlitteratur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".