Marianne Sandor. Foto: Martin Dyfverman

- Jag tänker lura döden!

23 april 10.35 och 00.35 (natten t. tisdag) samt lördag 28 april 18.15

Marianne Sandor är en läkare som arbetar med att rehabilitera sjuka människor. Men ingen av dem vet hur sjuk hon är själv. Hon för en daglig kamp mot ”dödgrävaren” i sin kropp. En sällsynt sjukdom, SLE, angriper hennes nervsystem och vitala organ, har tvingat henne till många operationer och gör henne dessutom mycket trött. För 30 år sedan gavs hon två år att leva.

- Men jag tänker lura döden och bli lika gammal som min 87-årige farfar på soldattorpet, säger hon.

Med konstgjorda höftkulor älskar hon att dansa salsa, att göra långresor - men framför allt att ta sig an andra människors svårigheter. Både som läkare på försäkringskassan i Västerås och på sin egen, lilla mottagning i samma hus där hon bor. Hennes specialitet är psykosomatiska sjukdomar, alltså där själen och kroppen samspelar.

Som få läkare kan hon se sjukdomar från patientens perspektiv, finner Martin Dyfverman när han träffar Marianne Sandor, då hon just kommer från akuten efter en kraftig blödning i högerögat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista