Egil Malmsten. Foto: Stina Gullander/SR

Carl Malmstens "klottrande" son

Konstnären Egil Malmsten är född 1921 och bosatt i Malmstensgården i Bergshamra utanför Stockholm. Son till Carl Malmsten, en av de stora förgrundsgestalterna inom svenskt konsthantverk och möbelformgivning. Hantverket och slöjdens betydelse för människan blev näst intill en religion för denne.

Bengt Bok möter i ”Samtal pågår” sonen Egil Malmsten:

- Far tecknade allt, men aldrig människor. Det måste ha varit någon psykisk blockering. Själv tecknar jag människor,jag kan verkligen njuta av en profil och dess linjer.

Förutom tecknandet arbetar Egil Malmsten också med olika mönsterkonstruktioner, matematiska uträkningar blandat med en stark konstnärlig känsla. Nyligen blev han åtalad för klotter när han målade  sina mönster på en mur.

”- et var någon idiot som gick förbi och ringde polisen. Sen kommer det två unga polisgrabbar smygandes. Som om jag vore en livsfarlig person… klotter, det har ingenting med klotter att göra… det ska vara som en del av naturen!

Egil Malmsten berättar för Bengt Bok om pappa Carl, om motsatsernas kamp inom honom själv och om att måla på murar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".