Bergman, del 2, på onsdag 18.15

I det andra ”Samtal pågår Special” med Ingmar Bergman från 2005 möter vi en reflekterande person som valt ett ensamt, inrutat liv på Fårö sedan ett och ett halvt år tillbaka.

-Varje morgon är jag lika förvånad att jag andas. Att den där lilla muskeln i bröstet jobbar på fortfarande efter 86 år...

Döden kommer som något självklart, säger han. Men i yngre år kämpade han dagligen med dödsskräcken. Någon ålderdom fanns överhuvudtaget inte.

Ingmar Bergman berättar för Martin Dyfverman också om den begåvning som alltid funnits där, orubblig och fast.

-Den är mitt hus, mitt bygge!

Och talangen - för kvinnor?

-Det där är bara som folk tror! Sa Bergman argt och gav en oväntad version av hur det har gått till.

Lusten att iscensätta - och leka - den har funnits där ända sedan barnkammaren. Han minns hur den stod där öppen och väntande. Direkt efter morgongröten.

Nu är det, sa han, naturligt att se epilogen till ett 86-årigt liv. Ett liv fyllt av häpnadsväckande mycket skapande som berört människor över hela världen.

Ingmar Bergman var länge högst på Martin Dyfvermans önskelista över intervjupersoner och  till programmets 15-årsjubileum gick det vägen. En bidragande orsak var att objektet själv tyckte om programmet.

På vår sida med ”Ljudarkiv” finner du bägge delarna att lyssna till när du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista