Linda Rasmussen och Sven Zetterlund. Foto: Martin Dyfverman.

I Afrikas sorg och lycka

De undertecknar sina brev och e-mail med SOL. Det är initialerna i deras förnamn, Sven och Linda. Men det är också första bokstäverna i orden sorg och lycka.

Sven Zetterlund var känd för sina fotoböcker om Afrikas djur och inte minst massajfolket i Kenya, böcker han gjorde tillsammans med sin hustru och livskamrat sedan 33 år, Ingegerd. Vid en vandring nära Mount Kenya anfölls hon plötsligt av en rasande elefant och avled av de svåra skadorna.

Linda Rasmussen förlorade sin man Poul nästan samtidigt, i grannlandet Tanzania, i en bilolycka. De hade varit gifta i 29 år. Bägge paren hade tre barn.

Av en händelse träffades de i Örebro ett halvår efter tragedierna. Sen den kvällen har de varit tillsammans.

-Vi fick sorgen, men också lyckan ihop, säger de. Vi behövde någon som aldrig tröttnade på att lyssna.

Nu har de skapat ett stycke Afrika i Varberg.De har fyllt ett stort hus med afrikansk konst och hantverk och många , många bilder. I en stor, öppen hydda kan besökarna fika och i högtalare ljuder afrikansk musik. Martin Dyfverman besöker dem där.

Man kan läsa mer om paret och deras projekt på:

www.afrikahuset.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista