Carl Otto Werkelid. Foto: Martin Dyfverman/SR

Kulturens man i London

Ett 30-årigt yrkesliv på en och samma plats lämnar man inte utan våndor. Det har Carl Otto Werkelid fått erfara. Han är nyblivet kulturråd på den svenska ambassaden i London. Dessförinnan journalist - och i flera år chef - på kulturredaktionen på Svenska Dagbladet. Omtyckt för sitt allvarliga och eftertänksamma sätt att resonera om kulturens roll i samhället och i livet.

För honom som person är det snarare religionen som gett mening och helhet. Han är en övertygad katolik och har nu en engelsk katolsk kyrka på nästan armlängds avstånd där han bor i Kensington i London.
- I Sverige ser man religiositet som ett lyte, säger han. Något som kan föstöra stämningen i rummet!

Fast hur tydlig var han om sin religion som kulturskribent? Det undrar Martin Dyfverman som besöker Carl Otto Werkelid i den engelska huvudstaden. Han får höra att hans intervjuperson saknar pulsen på SvD-redaktionen och dess sexdagarsvecka men också att nu, i rollen som kulturråd, ska han bredda vägen i England för flera av Sveriges yngre författare och poeter.
 

För SR:s Martin Dyfverman är detta det sista av sammanlagt 438 samtal i serien Samtal pågår. Programmet har sedan starten 1990 totalt haft närmare 1000 olika samtalsmöten i etern. Från och med februari i år kommer ett nytt samtalsprogram i P1 att ersätta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".