Samtal pågår med Renzo Aneröd


P1 måndag 2 februari kl 13.20, repris 5/2 kl 01.25 och 7/2 kl 18.15

Hans farfar var en kämpande arbetare som via fackföreningarna slogs för det nya folkhemmet.


Renzo Aneröd ser hur det moderna Sverige spricker upp i olika kulturer där hat och fientlighet gror. ”Arbetarklassen” är idag en okänd och isolerad underklass som föraktas och trängs allt längre ut mot kanten, menar han.


Under Göteborgs filmfestival visades för utsålda salonger Renzo Aneröds och Bo Harringers dokumentär ”Under en blågul himmel” där de följt sex olika grupper i den underklass samhället blundar för. Det är både en rasist, en ett mc-gäng och en skinnskalle utan nazisympatier som är med. Senare i vår kommer Renzos debutroman ”Löftet” som ännu skarpare vill öppna ögonen på det etablerade samhället för det nya ”stamsamhälle”som han menar växer fram.-Jag vet själv vad som skapar hat och frustration, säger han. Jag värnar om att behålla den känslan. Men också möjligheten att med den hämnas på ett positivt sätt!


Renzo Aneröd kommer från Göteborgs arbetarklass. Men när tryggheten där bröts, fö ll hela samhället för honom. Med drogproblem och svårigheter. Utanpå syns hur han jobbade frustrationen ur kroppen - han har svällande muskler ,fyllda av tatueringar dessutom.


Martin Dyfverman träffar honom under slutklippningen på Filmepidemin i Göteborg.