Amerikansk chokladostkaka

Agneta Kjellström, Vårby gård

Detta behövs till 10-12 bitar

Botten:
200 g Digestivekex
1 msk strösocker
50 g valnötskärnor
100 g smält smör
1 krm salt

Fyllning:
200 g mörk choklad med en kakaohalt på mellan 65 och 72 %
1 dl whisky 1 msk snabbkaffepulver
1 tsk malt korianderfrö
400 g Philadelphia creamcheese
2 dl creme fraiche
1 ½ dl strösocker
4 ägg
korn från ½ vaniljstång
1 krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 ?C. Klipp ut och sätt en bit bakplåtspapper i botten på en form med hög, löstagbar kant 22 cm i diameter. Mixa först valnötter, kör sedan ner kex, socker och salt i matberedaren. Blanda även ner det smälta smöret och kör till en smulig massa. Tryck ut smulorna i botten på formen. Dela chokladen i små bitar och smält den i vattenbad tillsammans med whisky, kaffepulver och koriander. Rör försiktigt till en jämn smet. Blanda färskost, creme fraiche, socker och salt i matberedaren. Kör i äggen ett i taget. Blanda två tredjedelar av ostmassan med chokladblandningen och bred smeten över kexbotten. Blanda resten av ostmassan med kornen från vaniljstången och ös försiktigt vaniljsmeten över chokladsmeten med hjälp av en stor sked. Sätt in formen i ugnen och grädda kakan i 50 minuter. Ta ut kakan och den kallna och ställ in den i kylskåpet för att stelna över natten. Servera till kaffet eller som dessert med osockrade hallon och blåbär och eventuellt lite vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".