Inga Greneborn, 90 år men invändigt cirka 40. Foto: Martin Dyfverman

Samtal pågår med Inga Greneborn

P1 måndag 24 maj kl 13.20, repris 27/5 kl 01.25 och 27/5 kl 18.15

Kartonger och allt möjligt ligger staplat längs väggarna i Inga Greneborns lilla etta i ett äldreboende i en förortsstadsdel i Stockholm.

Hon håller på att ”rensa ut” sitt liv. Det finns mycket sparat från resor i många världsdelar. Det finns böcker som vittnar om filosofiska funderingar, om antroposofer och parapsykologi.

Hela sitt liv har hon arbetat, som kokerska och som tvätterska – med egen tvättinrättning på Söder. I 30-årsåldern tog hon Amerikabåten för att se sig om i det nya landet. Första jobbet blev som tvätterska hos mångmiljonären Rockefeller i New York.

Under åren har hon skickat tonvis med gåvor till framför allt fattiga barn i öst och i Afrika. Sytt täcken och gulliga små kramdjur.

Hur gammal Inga är? Bara 90. Invändigt cirka 40, säger hon. På badrumsdörren finns en lapp medf instruktioner om hur man ska göra om hon hittas på golvet.

Martin Dyfverman bjuds på hälsosam grönsakssoppa i lilla pentryt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista