Samtal pågår med Sten Nicklasson

P1 måndag 1 augusti kl 10.35 samt 4/8 kl 01.20 och 6/8 kl 18.15

Opera var inte det som Bergslagens karga natur eller svårt utsatta arbetsliv direkt ropade efter. Men tror man på konstens kraft, då kan man tydligen uträtta stordåd.

Sten Nicklasson, mångårig musiker och operasångare hade en vision om ett operahus där ett nerlagt sågverk lämnat ett jättelikt virkesmagasin ekande tomt.

Första helgen i augusti uppförs där en konsertversion av La traviata – och det är steget mot ett fullskaligt operahus, vid stranden till sjön Ljusnaren norr om Kopparberg. Redan lockas publik från storstöder runt om i Europa.

Konsten skapar därmed kulturella möten över gränserna, samtidigt som den lyfter människornas vardag i ett ganska kargt och utsatt område. För Sten Nicklasson är det fråga om en ”existentiell utmaning”, säger han till Martin Dyfverman som han ror ute på det klarblå vattnet i ett sommarsamtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista