Johan Engblom med några gudabilder i bakgrunden. Foto: Martin Dyfverman.

P1:s Asienvecka: Det ryms en schaman i Johan

Johan Engblom är bland de första att höras i P 1:s temavecka om Asien. Hans liv är mycket en resa, där städer som Söul i Sydkorea och Tokyo i Japan varit hans permanenta adresser i nästan 20 år.
Sedan ett par år bor han och hans brittiska hustru Gills i lilla Esbjörnamåla i Småland. En av de två sönerna är adopterad i Japan och en dotter är född i Edinburgh.

- Familjen är som ett litet FN , säger Johan Engblom.

Redan innanför dörren står ett högt, brunt skåp fyllt med symboler och figurer från de mest skiftande religioner. Johan är i grunden religionshistoriker och blev tidigt fascinerad av schamanismen i Asien. I Sydkorea dansade han på deras ”underjordiska” högtider där kvinnorna håller liv i en andetradition som den förhärskande manliga världen inte vill erkänna. I en ny bok om Nordkorea visar han hur detta kan förklara en del av mysteriet med det land som ”strider mot allt förnuft”.
 Johan Engbloms bok heter ”Nordkorea - änden av tunneln?” (Hägglunds förlag)

Martin Dyfverman träffar honom i det småländska torpet, där en japansk skyltdocke-polis i vit hjälm vaktar vid vägkanten.
-----------------------

Mer information om Asienveckan på:

http://sverigesradio.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=2467

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".