Bluffmakare lockar med presentkort

En ny typ av bluffmakare verkar vara i farten i Småland. Sandra Dahlman i Jönköping har fått ett presentkort i brevlådan där hon uppmanas att lämna ut sitt kontonummer till ett företag. De lovar att också i fortsättningen skicka henne bidrag till kläder.

- Det var i fredags jag fick brevet och jag hade fått 300 kronor för att de ville vara snälla mot mig, säger Sandra Dahlman som omedelbart blev misstänksam.

Att döma av mejladressen är BLS en förkortning för Best look sponsorship och beskrivs som ett kläd- och utseendemäsigt bidrag eller uppmuntran utan några som helst krav eller villkor annat än att pengrna ska användas till ”kläder, skor och övriga utseendemässiga detaljer.” Syftet uppges vara att också i fortsättningen överföra valfria belopp direkt till hennes konto.

Sandra övervann frestelsen att utnyttja de insatta pengarna och gick istället till polisen. Hon tvivlar på att detta BLS har något samarbete med klädkedjan H&M.

Håkan Andersson som är informatör på H&M Sverige bekräftar att de inte har något med detta att göra.

- Vi tar definitivt avstånd från den här typen av lurendrejeri säger han.

Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista