Julskinkan får konkurrens av libanesiskt julbord

Det är två månader kvar till jul men redan nu fylls tidningarna av julbordsannonser. För många restauranger är julbordet en stor del av årsomsättningen och nu börjar också många krogar med utländskt kök att hoppa på julbordstrenden.

George Iskander räknar upp alla läckerheterna på sitt libanesiska julbord. Han flydde krigets Beirut som fjortonåring och med sig tog han den kristna libanesiska julbordstraditionen som på sätt och vis liknar den svenska.

- Vi ses i familjen och äter och öppnar paket, säger George Iskander.

För många restauranger är julbordet en viktig del av årsomsättningen säger Morgan Östberg, köksmästare på restaurang Ester i Jönköping.

-  Det har ökat varje år, det är ungefär femton procent av årsomsättningen, säger han till nyheterna.

Och nu hoppar alltså många utländska restauranger på julbordstrenden. Henry Go jobbar på den asiatiska wok-restaurangen East End i Jönköping som för första gången i år har satt upp ett julbord.

- Vi tänker blanda och ha en del svenskt och en del asiatiskt på julbordet, säger Henry Go till nyheterna.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".