Fortsatt strid om politiska makten i Alvesta

Återigen har förhandlingarna kring hur Alvesta kommun ska styras den närmaste mandatperioden strandat.

Kristdemokraterna har hoppat av samarbetet med socialdemokraterna, centern och folkpartiet eftersom inget av de fyra partierna gick framåt i årets val.

- Vi tycker inte det är rätt mot väljarna att låta de här fyra partierna styra, säger Harald Bergström som är gruppledare för kristdemokraterna i Alvesta.

Turerna har varit många i Alvesta sedan valet. Efter att flera olika samarbeten brutits, inledde socialdemokraterna förhandlingar med centerpartiet. Tanken var att de skulle bilda majoritet tillsammans med folkpartiet och kristdemokraterna. Men kristdemokraterna säger nej. De anser att något av de partier som blev vinnare i årets val, alltså moderaterna eller Alvesta-alternativet, borde vara med och styra.

Bland annat har kristdemokraterna i sin valanalys kommit fram till att många väljare röstade på Alvesta-alternativet på grund av deras åsikter i skolfrågorna. De väljarna skulle ignoreras om socialdemokraterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna tog makten, enligt analysen.

Men trots det anser inte Harald Bergström att Alvesta-alternativet bör styra kommunen.

- De är inte bara ett oppositionsparti, utan ett missnöjesparti och ett sådant kan inte regera, säger Harald Bergström.

Kristdemokraterna föreslår nu att de fyra högerpartierna med moderaterna i spetsen går samman och styr kommunen i minoritet. I de frågor det behövs ska de ta hjälp av socialdemokraterna.

Men socialdemokraternas ordförande i Alvesta Robert Olesen har andra planer.

- Vi ska nu inleda förhandlingar med centern, folkpartiet och miljöpartiet, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista