Tv-handlare varnar för problem vid digitaliseringen

På måndag släcks det analoga tv-nätet ner. Den som inte har parabol eller digitalbox då har en svart ruta att vänta. Gotland var först ut med det digitala, och nu varnar tv-handlare där för konsekvenserna.

Gotlands tv-sändningar digitaliserades i september förra året. Och det var en övergång som innebar en hel del problem, säger radio- och tv-handlaren Johnny Tomasson i Roma på Gotland. Han fick ta emot en hel del frågor och klagomål då.
- Allt för få sändare på ön gjorde att många gotländska hushåll saknade täckning. Dessutom var det en stor andel av tittarna som tvingades bygga om sina tv-anläggningar för att få det att funka. Säkert mer än hälften av hushållen. Många antenner och kablage var för gamla, säger han.

Det råd han har att ge till kronobergarna inför måndagens övergång är att be någon expert titta på tv-anläggningen och bedöma om det kommer att fungera.
- För det är svårt när det är digitalt. Se till att byt ut det innan, säger han på sin gotländska.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".