Doktorand konkurrerade med universitet

Doktoranden konkurrerade med universitetet när en utbildning skulle upphandlas. Doktoranden la ett lägre bud än universitetet och fick därmed uppdraget. Nu riskerar han att stängas av från sin tjänst.

- Man får inte ha bisysslor som konkurrerar med universitetets verksamhet, så det här ser jag allvarligt på säger Johan Sterte är rektor på universitetet och ordförande i universitetets personalansvarsnämnd.

Växjö universitet har länge bedrivit en kortare kurs, för asprianter på Kustbevakningen i Karlskrona. Kursen upphandlas varje vår och de som vill får då komma in med en offert. Växjö universitet har alltså vunnit den här upphandlingen de senaste åren, men i våras kom beskedet att Kustbevakningen nu hittat en annan utbildare som gett ett betydligt lägre pris.

Det visade sig att utbildaren som fått uppdraget, var den doktorand som är anställd på Växjö univerisitet, och som hållit i kursen, de senaste åren.

Prefekten på den institution där doktoranden arbetar reagerade starkt på det här. Prefekten anser att doktoranden utnyttjat sin anställning på universitetet för egen vinning och har nu anmält honom till universitetets personalansvarsnämnd.

Doktoranden själv vill inte ställa upp på en intervju för att kommentera anmälan. Men han säger till Radio Kronoberg att han inte visste vad universitetet gett för prisuppgift och att han bara la ett bud som han tyckte var rimligt.

- Men han har länge varit väldigt delaktig i den här utbildningen och därför verkar det konstigt att han inte visste vad vi brukar lägga för bud, säger Johan Sterte.

Doktoranden ska nu svara på kritiken och universitetets personalansvarsnämnd ska sen fatta beslut om ett eventuellt avsked. Detta sker enligt Johan Sterte inom ett par veckor.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista