Ljungbykvinna misstänkt för människosmuggling

En kvinna från Ljungby misstänks vara en av huvudmännen i den stora människosmugglingshärva som nystats upp i Halland.

Kvinnan ska tillsammans med fyra andra personer ha smugglat in människor, från Vietnam till Sverige, med hjälp av falska handlingar.

- Det handlar om skenäktenskap, skenadoptioner och falska identiteter på barn, säger som är Marianne Paulsson är chef på Hallandspolisens utlänningsrotel.

Det var i tisdags som Hallandspolisen efter två års spaning, slog till mot en liga som under flera år misstänks ha bedrivit grov människosmuggling. Det handlar om hundratals, kanske tusentals, vietnameser som har betalat ligan för att komma till Sverige. Varje person kan ha betalat flera hundratusen kronor och ligan kan enligt Marianne Paulsson ha tjänat flera miljoner på smugglingen.

Många har sen fått svenskt medborgarskap från Migrationsverket med hjälp av de falska handlingarna.
- De bor till exempel Ljungby, Halland, Skåne och Göteborg, säger Marianne Paulsson.

Kvinnan som är i 50-årsåldern är skriven i Ljungby men bor mest på en adress i Halmstad. Hon bedriver dock sedan många år en verksamhet i centrala Ljungby.

Varken kvinnan eller de andra fyra personerna som misstänks ha del i smugglingen är gripna. Åklagaren har beslutat att utredarna i lugn och ro ska gå igenom alla bevis innan någon frihetsberövas.

- Och bevisningen mycket omfattande och består till exempel av datorer och handlingar, enligt Marianne Paulsson.

Kvinnan riskerar mellan 6 månaders och 6 års fängelse om hon döms för organiserande av grov människosmuggling.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".