Nu tänds elljusspåren efter Gudrun

Nu börjar många av Växjö kommuns elljusspår, som förstördes i stormen Gudrun, bli återställda. Och på tisdag invigs elljusspåret i Fyllerydsskogen.

- Och vi har fått löften om att alla spår i kommunen ska bli klara under november, säger Lars-Evert Ekman är kultur och fritidschef på Växjö kommun.

Snart lyser det i alla Växjö kommuns spår igen. Och Växjö kommun beräknar att kostnaderna för spåren kommer landa på 6 miljoner kronor, pengar som tas från ett så kallat katastrofkonto.

Men det har tagit nästan två år att få spåren klara, något som många motionärer har varit kritiska till.

Anledningen till det är enligt Lars-Evert Ekman att kommunen fått konkurrera om entreprenörerna, som helt enkelt haft för mycket annat att göra efter Gudrun.

- Elljusspåren har inte prioriterats när människor inte haft el och telefon, säger han.

Även i Ljungby kommun har man haft en del problem med elljusspåren efter Gudrun. Inne i Ljungby, i Kronoskogen, blev det inte så stora skador. Men däremot förstördes spåret i Lagan och flera spår som drivs av föreningar. Och när det gäller spåret i Lagan så är det inte säkert att det blir något ljus i framtiden. För kommunen fick nämligen nej på sin EU-ansökan på 300 000 kronor som skulle gå till att laga spåret.

Och nu ska kommunen ge sig ut och fråga Laganborna om de anser att det är värt att lägga 300 000 kronor på att laga elljusspåret.

- Man bygge inte ett elljusspår om det inte används kvällstid, säger Nils-Georg Gustavsson som är tillförordnad anläggningschef i Ljungby.

nyheter.kronoberg@sr.se