Landstinget överklagar att privatläkarupphandlning måste göras om

Landstinget Kronoberg kommer att överklaga länsrättens besluta att upphandlingen av privatläkarmottagningen i Markaryd måste göras om.

Samtidigt planerar landstinget att tillfälligt anställa den populäre allmänläkaren Mogens Hjort Larsen för att han ska kunna vara kvar i Markaryd under tiden som den rättsliga processen pågår.

Det säger närsjukvårdsdirektören Kjell Grahn till Sveriges Radio Kronoberg.

Som vi berättat tidigare anser länsrätten att landstinget bröt mot både svensk lag och EU:s rättsliga principer i samband med upphandlingen och att den därför ska göras om.

Men från landstingets sida hävdar ansvariga för upphandlingen att lagtolkningen varierar mellan olika jurister och därför vill man ha en ny prövning.

Enligt planerna skulle vårdföretaget Swefi Care, som vann upphandlingen och som har kontrakterat Mogens Hjort Larsen, tagit över den privata läkarmottagningen den första december. Men på grund av länsrättens beslut och att landstinget nu driver frågan vidare kommer det inte att bli så.

När en prövning i högre instans eller när en ny upphandling kan vara genomförd är oklart i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista