Historiskt kommunalråd i Uppvidinge

Centerpartisten Lena Karlsson blir nytt kommunalråd i Uppvidinge.

Hon är historisk redan från början.

Kommunen har aldrig tidigare haft ett kvinnligt kommunalråd.

- Varje man av storlek bygger ett monument, men som första kvinna i den här rollen skriver jag historia. Det är jag mycket stolt över, säger Lena Karlsson

Hon är 53 år, tjänstledig sjuksköterska, trebarnsmamma och bosatt på en 100 hektar stor skogsgård utanför Åseda tillsammans med sin man Jan-Erik.

Och - precis som hennes politiska motståndare - beskriver han hennes främsta personlighetsdrag med ett enda ord:

- Envis

Själv ser hon både fördelar och nackdelar med den egenskapen.

- Jag lyssnar inte som jag borde göra ibland. Men många gånger är det en fördel för att nå dit man vill

Efter tolv år i opposition ska nu allianspartierna ta över styret i Uppvidinge.

Nya driftsformer inom den kommunala verksamheten står högt på dagordningen, liksom det omdiskuterade vårdnadsbidraget som Lena Karlsson vill vara först med att införa bland kommunerna i landet.

- Vi var först med att söka till att bli försökskommun. Då skulle det vara trevligt att vara först med att införa det också.

Men det kommunala självstyret har ett litet manöverutrymme. Det mesta av ekonomin styrs av olika statliga bidrag. Och med ett minus på sammanlagt 24 miljoner kronor att hämta in, så väntar snarare strama tider än generösa reformer för dom drygt 9 500 invånarna i Uppvidinge.

- Vi har överkostnader på många ställen fortfarande. Det betyder fortsatta strama tyglar.

Lena Karlsson själv kommer ha ett månadsarvode på runt 35 000 kronor, det innebär inga större lyft för hennes privatekonomi i vart fall inte jämfört med hennes senast taxerade inkomst.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".