14 år gammalt mord på väg klaras upp i Växjö

Mordet på Erik-Axel Eriksson i Växjö kan vara på väg att klaras upp. En 33-årig man från Jönköpings län har anhållits misstänkt för mordet som begicks i mars 1992.

- Eriksson och 33-åringen kände varandra lite grann, de var med i samma föreningar, men de var inte nära bekanta, säger Stefan Karlsson, kriminalkommisarie vid Kronobergs polisen.

Det var vid elvatiden på kvällen den 31:a mars 1992, som Erik-Axel Eriksson skjöts ihjäl med fem skott i ryggen och bakhuvudet, vid sin bostad på Hovshaga i Växjö. Eriksson arbetade i databranschen, han var dessutom reservofficer och engagerad i flera organisationer, bland annat var han styrelseledamot och tränare i en jujutsu-klubb, och han sköts på väg hem från just en sådan träning.

Mordet klarades aldrig upp och fram till idag har ingen varit misstänkt. Men för cirka ett år sen fick polisen ny information om mordet och återupptog förundersökningen igen. De nya uppgifterna har gjort polisen uppmärksamma på en 33-årig man som bodde i Växjö 1992 och som då var med i samma föreningar som Eriksson. Mannen som bara var 19 år vid tiden för mordet, var också en av alla dom som hördes av polisen 1992.

- Men han var inte en av dem som var mest intressanta, utan hördes bara mycket kort, säger Stefan Karlsson.

Vad det finns för bevis mot mannen vill Stefan Karlsson inte alls gå in på, inte heller varför han skulle ha velat mörda Eriksson.

33-åringen, som tidigare är ostraffad, hämtades på måndagmorgonen i sin bostad i Jönköpings län. Han fördes till Värnamo polisstation där han förhördes av Kronobergspolisen. Efter förhöret beslutade åklagaren Yvonne Rudinsson att anhålla honom, men han är skäligen misstänkt vilket är den lägre graden av misstanke. Själv nekar han till alla anklagelser.

Ett 15-tal poliser arbetar nu med utredningen och de ska nu förhöra ett stort antal personer, som kan veta något om mordet och 33-åringen. En nära anhörig till Erik-Axel Eriksson säger till Sveriges Radio Kronoberg att gripandet inte har så stor betydelse för henne. Hon säger att det är fortfarande känns tungt att tänka på det som hänt och att åren efter mordet varit mycket jobbiga.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".