Hedersrelaterat våld i fokus på högstadieskola i Växjö

Hedersrelaterat våld är något som förekommer överallt, även här i vårt län. Under tisdagen fick elever på Arabyskolan veta mer om det här när Fryshuset i Stockholm besökte skolan med sitt projekt Sharaf Hjältar.

Hedersrelaterat våld har hamnat alltmer i fokus efter Fadimemordet och flera andra uppmärksammade fall där unga invandrarflickor dödats av anhöriga som ansett att dom dragit skam över familjen.

Det är attityden hos den yngre generationen invandrare som är viktig att förändra. Det menar Fryshuset i Stockholm som dragit igång ett projekt som man kallat Sharaf Hjältar där unga invandrarkillar jobbar med just attitydförändringar. Dom flesta av dom har egna erfarenheter av hedersproblematiken i den egna familjen. Emre Güngör och Reboar Shahabi är två av dom som reser runt i landet och föreläser - idag var dom på Arabyskolan i Växjö där många av eleverna har invandrarbakgrund.

Att det just är killar som försöker övertyga till attitydförändring är viktigt, menar Reboar Shahabi, som själv har varit med om att bevaka sin syster för att se var hon gör.

- Vi måste säga ifrån och säga att det finns killar som tar avstånd från detta, säger han.

Anne Marchal
anne.marchal@sr.se