Friande domar efter dödsbrand överklagas

De friande domarna mot två höga landstingschefer efter dödsbranden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö 2003 överklagas till hovrätten. En enig tingsrätt ogillade åtalet mot förre landstingschefen Christer Jakobsson och förre psykiatrichefen Talis Vasko.

Vid branden på avdelning 67 natten till den 1 augusti dog två unga patienter och flera skadades. Växjö tingsrätt friade de båda åtalade för brott mot arbetsmiljölagen, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Kammaråklagare Jan Andersson beslutade på tisdagen att överklaga till Göta hovrätt i Jönköping. Han begär dock anstånd några veckor för att utveckla sina grunder.

-Jag har begärt anstånd med detta men kommit fram till att det finns tillräckliga skäl att begära en överprövning i domstol, säger han.

Tingsrätten konstaterade att det visserligen fanns brister i arbetsmiljöarbetet, men att arbetsmiljölagen inte gäller gentemot patienterna på avdelningen. Dessutom ansåg domstolen att det inte var bevisat att branden och dess förlopp skulle kunnat ha förhindrats om skötarna hade haft bättre utbildning.

Tre vikarier utan brandutbildning arbetade ensamma på avdelningen då branden utbröt och misslyckades med att släcka elden och få patienterna i säkerhet. / TT

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista